Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Výlov Vyžlovského rybníka 2023

 Výlov Vyžlovského rybníka je tradičním vrcholem rybářské sezóny u Lesů ČZU. Spravujeme celkem 10 rybníků v povodí Jevanského potoka o celkové rozloze 74 ha. Vyžlovský rybník je největší z celé soustavy a jeho výlov každoročně upoutá pozornost tisíců návštěvníků. Ne neprávem je považován za jeden z největších výlovů v oblasti středních Čech vůbec, ve smyslu pozornosti a návštěvnosti. 

Přihlížející mají možnost od brzkého rána pozorovat práci rybářů a nahlédnout tak pod pokličku jejich „mokrého a šupinatého“ řemesla. Jednotlivé zátahy jsou komentovány a celý proces se všemi úkony je tak přiblížen všem návštěvníkům. Přístup je dovolen až k lovišti, což ocení zejména nejmenší návštěvníci přihlížejí „brakování“ (třídění) ryb vylovených z vod rybníka. V kádích se kromě tradičních kaprů, mrskají též amuři, líni, ale i dravé štiky candáti a sumci. Na své si přišli i tradice, a to ve té nejatraktivnější podobě, tedy příjímání do cechu Petrova a mezi rybáře. Tradici zde zastupovali i dechová hudba, která zde vyhrávala po celý čas výlovu. 

Doslova narváno bylo kolem stanoviště nejlepšího dřevosochaře v ČR pana Petra Moravce. Před zraky přítomných vykouzlil z kusu třešňového kmene skulpturu zjevení svatého Huberta pro zámecký kostel svatého Vojtěcha. Pro novopečenou, a právě pasovanou rybářku potom dřevěnou růži. 

Na děti je pamatováno obzvláště a u stánků s lesní pedagogikou, anebo v dílničce partnera Za radost z.s. se to jen hemží malými návštěvníčky. Program a úkoly pro ně připravené jsou bohaté a trpělivost lektorů i obsluhy stanovišť nekonečná. Dětský smích se rozléhá celým okolím. Velkou pozornost budí demonstrační káď, kde lesní pedagogové ukazují zástupce rybích druhů. 

Fakulta lesnická a dřevařská ČZU nás přišla podpořit i při této události a představila zajímavosti a ukázky pomůcek, které jsou využívány při výzkumu a vědecké práci v lesních ekosystémech. Obojek telemetrického sledování, dron anebo tablety hydrogelu vzbudili velkou pozornost všech, kdo se u stánku zastavili. Profesionální team usměvavých lesníků odpovídal na dotazy a v dynamických ukázkách předváděl jednotlivé exponáty. 

Uspokojeny byli všechny smysly, tedy i chuť, protože občerstvení připravené z vylovených ryb bylo znamenité. Rybí polévka, smažený kapřík, nebo rybí salát. Aby to nebylo jen o rybách byla připraveno i zvěřinové ragout. Zvěřině patřila i živé kulinářské představní, kdy před zraky přihlížejících byl připraven grilovaný dančí hřbet s dýňovým pyré.